
5.1 Ruimte voor performerstalent
Ter verantwoording aan het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) is het aantal gerealiseerde activiteiten en begeleide talenten gerelateerd aan de gestelde prestatieafspraken:
- Er werden in 2021 twee DOX Clubs gerealiseerd met zes clubtrajecten. Aan dit parttime talentontwikkelingstraject deden 66 talenten mee (tegenover de norm 60).
- Ook vond, zoals altijd, doorstroming plaats van geselecteerde DOX-talenten naar de diverse grotere en kleinere producties. In 2021 werden 13 talenten uit de DOX Clubs geselecteerd om deel te nemen aan drie projecten, namelijk de producties Future for the Past (i.s.m. Sites of Memory), Symphony of 2021 en The Hot Peaches (in première in 2022).
- Voor de deelnemers van de DOX Clubs werden tijdens de lockdowns een aantal online masterclasses georganiseerd. Zo gaven Esmé Elbers (marketing en communicatie bij DOX) en micro-influencer Alexa Hakkenbrak (@alexahbk met bijna 6k volgers op Instagram) een masterclass over online zichtbaarheid op Instagram. Ook Lisa van Woersem van Paradiso Melkweg Productiehuis gaf een workshop.
Het urban event The Kulture of Hype&Hope werd gecontinueerd, maar alle vier de geplande evenementen in 2021 konden helaas geen doorgang vinden vanwege coronamaatregelen. Als alternatief heeft er een wereldwijd online live event plaatsgevonden op Instagram via het account @thekultureofhypeandhope, bestaande uit verschillende online video’s waarin hiphop-battles plaatsvonden. Naar elk van deze live video's keken gemiddeld 3977 mensen en de meest populaire video's werden door meer dan 7000 mensen bekeken.
5.2 Ruimte voor makerstalent
DOX is altijd op zoek naar jong maaktalent en meer ervaren makers die passen bij DOX en zich verder willen ontwikkelen. We proberen met hen langere lijnen te maken over de loop van meerdere seizoenen. Zo hebben de makers Anne-Fay Kops en Felix Kops, rapformatie LIONSTORM, choreograaf Dalton Jansen, hiphoptheatercollectief DIEHELEDING en ook de choreografen Abdul Kinyenya, Lilian Maxmillian Nabaggala en componist en dj Faizal Ddamba van het danshuis Batalo East uit Oeganda meerdere DOX-projecten en residenties gerealiseerd. Te gast in de DOX Club waren collectief 155, Jasper van Luijk en Abdul Kinyenya, Boukje Schweigman, Gavin-Viano en Harun Balci, en Casper Vandeputte en Justin de Jager.
Tevens keerde regisseur Timothy de Gilde terug als regisseur voor twee voorstellingen: Recht en Daddy. Collectief DIEHELEDING maakte in samenwerking met Theater Utrecht Fokking Awkward (de film) en organiseerde DIEHELEWEEK in De Paardenkathedraal.
Jasper van Luijk ging aan de slag in de DOX Club als vooronderzoek voor de voorstelling Krave die in 2022 in première zal gaan, en ook Casper Vandeputte en Justin de Jager gingen aan de slag in de DOX Club voor de voorstelling What is Love, een coproductie met Theater Utrecht voor 2022. Choreograaf Dalton Jansen deed eind 2021 een residentie bij DOX ter voorbereiding op het maken van zijn voorstelling Birds, die ook in 2022 in première zal gaan. Ook MENSJA en Mart van Berckel deden eind 2021 een residentie bij DOX. In 2021 heeft DOX wederom veel nieuw makerstalent aan boord gehaald, onder wie Justin de Jager, die in de DOX Club werkte. De samenwerkingen met DIEHELEDING en LIONSTORM werden gecontinueerd en de samenwerking met Anne-Fay Kops en Felix Kops werd opgestart. Meerdere van deze mensen worden door DOX begeleid bij het aanvragen van de regeling Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten of een urban ontwikkelingstraject van het Fonds Cultuurparticipatie.