4.1 Producties

Het jaar 2021 was zoals bekend voor de podiumkunsten een ingewikkeld jaar, dat gedomineerd werd door steeds wisselende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Het behoeft geen toelichting dat we daardoor onze plannen voortdurend moesten aanpassen. Desondanks zijn alle in het beleidsplan beschreven ambities verwezenlijkt.

We hebben Quake, onze eerste gezamenlijke productie met Theater Utrecht, voortgezet, net als de coming of age-producties Recht (uitgezonden per stream) en Daddy van onze huisregisseur Timothy de Gilde.  Ook realiseerden we twee Powered by DOX-producties, namelijk Dashboard met hiphoptheatercollectief DIEHELEDING in coproductie met Theater Utrecht en Anne-Fay’s Reaspora met Onyx & Ivory. De muziektour Reaspora van Anne-Fay Kops speelde op diverse zomerfestivals. Ook waren er een aantal single-releases van de songs My Me en So Many Days, en de release van het complete Reaspora-album, die we feestelijk onder de aandacht brachten tijdens een livestream in het Paard in Den Haag. Daarnaast produceerde DIEHELEDING onder de noemer DIEHELEWEEK de audio-opname van de producties 1001 en DIEHELEDING KOMT onder de vleugels van DOX. 

Queer rapformatie LIONSTORM was te zien op diverse festivals en poppodia en te gast bij VPRO on stage op NPO 2, samen met Romana Vrede. Zij werkten verder aan hun album en brachten onder meer de nieuwe track-release Snekis en de Threesome EP met zangeres en songwriter Merol uit. De samenwerking met Merol richtte zich op het elkaar omarmen als female artists. Vrouwen worden in de industrie vaak tegen elkaar uitgespeeld. Daar wilden we ons tegen uitspreken. We wilden laten zien dat we van elkaar houden en samen sterker werk maken. Bovendien: we zien om ons heen heel veel prachtige relaties die uit meer dan twee personen bestaan. Waarom was daar nog geen muziek voor?

Zoals beoogd werkten we aan de verdere ontwikkeling van het succesvolle urban dance event The Kulture of Hype&Hope, waarbij danser en duizendpoot Giovani Vreede samen met videograaf en regisseur Gijs Mortier in Japan de film Ikikata – a way of life produceerde. Het resultaat is een inspirerende reflectie op de huidige hiphopcommunity en het ontstaan daarvan.

We hebben onze samenwerking met Theater Utrecht verder geïntensiveerd, met name op het gebied van coproduceren, het Innovation:Lab, het gezamenlijk ontwikkelen van educatie en publiekswerking, en de productie van de voorstelling in de klas Fokking Awkward (film).

2021 vormde ook het laatste jaar van het Internationaliseringsprogramma met het Oegandese danshuis Batalo East uit Oost-Afrika dat werd afgesloten met de voorstelling Symphony of 21, het derde en laatste deel van de samenwerking onder de noemer Symphony of Now. Ook was de succesvolle dansvoorstelling Role Model te zien tijdens het festival Schauburg Theater für junges Publikum Große Burg in München.

4.2 Makers

Onyx & Ivory
Het collectief Onyx & Ivory van Anne-Fay en Felix Kops was in 2021 gelukkig in de gelegenheid hun muzikale liveshow Reaspora op enkele festivals en in enkele clubs te spelen. Ook is de theatershow onder de titel Anne-Fay’s Reaspora ontwikkeld en geproduceerd. Er werden singles uitgebracht, podcasts gemaakt en meegewerkt aan een documentaire over Harry Muskee, waarin Anne-Fay een prominente rol had. Ook was Anne-Fay te gast bij Giel Beelen op NPO Radio 2 en nam ze deel aan Quarantalks in de Muziekgieterij, waarbij ze geïnterviewd werd door Leon Verdonschot. Ze was te zien in het programma 2 Meter Sessies van de NTR gehost door Jan Douwe Kroeske, en Reaspora stond centraal in een van de online-uitzendingen van het platform Create & Perform van Motel Mozaïque. Anne-Fay Kops werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs voor het seizoen 2020/2021 en ontving de DOX Award 2021. Anne-Fay blijft als maker verbonden aan DOX.

DIEHELEDING
DIEHELEDING realiseerde de locatievoorstelling Dashboard en de verfilming van de voorstelling in de klas Fokking Awkward. Ook creëerden ze in residentie het project DIEHELEWEEK, maakten ze albums en gaven ze workshops. DIEHELEDING was de gelukkige winnaar van de stimuleringsprijs The Next 2021. 

Dalton Jansen
Duizendpoot Dalton Jansen ontwikkelde de veelgeprezen choreografie voor de voorstelling Recht, waarin hij bovendien zelf ook danste. Ook deed hij research voor zijn nieuwe voorstelling Birds. Ondertussen laat hij zich met verve gelden in de danswereld en levert hij een scherpe bijdrage aan het debat over diversiteit en inclusiviteit. Met nieuwe initiatieven, zoals het oprichten van Agency Black Birds, geeft hij stem aan een nieuwe generatie en zet hij zich in voor een eerlijk en transparant werkveld. De ondernemende Jansen sluit het jaar af met maar liefst drie prijzen: de BNG Bank Dansprijs 2021, de prijs van de Nederlandse Dansdagen 2021 en onze eigen DOX Award.

LIONSTORM
In 2021 konden de makers van LIONSTORM zich richten op het maken van een EP en een eigen merchandise line. Ze traden op in het VPRO-programma On Stage met als gast Romana Vrede. Ook konden ze een verkorte liveshow spelen op een aantal geschikte poppodia en festivals. De release van de clip Triogamie, in samenwerking met zangeres en songwiter Merol, en de EP Threesome hebben aangenaam veel publiciteit genereerd, waaronder interviews in Het Parool en Vrij Nederland. Daarnaast brachten ze met Deejay Abstract een clip uit van Holy Trinity. Ook werkten ze aan hun merchandise-lijn met de titel Bad Publicity Suits.

Giovani Vreede
Het veelzijdige hiphoptalent Giovani Vreede zette zijn tanden in een aantal vlogs en een documentaire over zijn ontwikkeling, die gelukkig met publiek in première kon gaan en omlijst werd met een inspirerende Q&A. Ook ontwikkelde hij nieuw lesmateriaal en verscherpte hij het artistiek concept van het event The Kulture of Hype&Hope. 

Gavin-Viano
In 2021 startten we de samenwerking met Gavin-Viano. In het najaar werkte hij als DOX Club-maker samen met Harun Balci. Samen met de DOX-performers hebben ze in een korte periode onderzoek gedaan naar de grens tussen sensualiteit en seksualiteit. In 2022 zet de veelbelovende maker zijn volgende stappen als maker bij DOX en Theater Utrecht.

Justin de Jager
Ook onze andere nieuwe aanwinst, choreograaf Justin de Jager, was afgelopen jaar verbonden aan DOX Club. In CONNECTION onderzocht hij samen met regisseur Casper Vandeputte hoe hun werk met elkaar verbonden is en vooral waar het elkaar kan versterken. Dit onderzoek vormde de basis voor de grote zaalproductie What is Love, een coproductie van Theater Utrecht en DOX. Ook in 2022 blijft Justin de Jager als maker aan ons verbonden.

4.3 Residenties

Het gehele jaar door heeft DOX makers in residentie. Deze werken in de studio’s en worden ondersteund op artistiek, zakelijk, productioneel en/of technisch gebied. Tijdens hun onderzoekstraject organiseren de makers presentatiemomenten in ons eigen huis of in de publieke ruimte. 

DIEHELEDING
Ter afsluiting van de Nieuwe Makersregeling heeft het hiphopcollectief DIEHELEDING tijdens DIEHELEWEEK albums opgenomen van de producties 1001 en DIEHELEDING KOMT. De voorstellingen zijn in die week bovendien nogmaals gespeeld. Deze residentie was open voor de mensen die een bijdrage aan het proces van de Nieuwe Makersregeling hebben geleverd.

Schweigman&
In het kader van de nieuwe voorstelling Eros, in coproductie met Schweigman&, vond een onderzoek plaats in DOX Club. Geïnspireerd door verschillende dansstijlen en -rituelen zochten de vrouwelijke performers van DOX naar de kracht en het plezier van sensualiteit. Een ritueel waarin een groep vrouwen zich de viering van de sensualiteit (weer) eigen probeert te maken. Een actueel en urgent thema.

Dalton Jansen
Dalton Jansen deed vooronderzoek voor zijn voorstelling Birds, gebaseerd op het persoonlijke verhaal over zijn jeugd in een blijf-van-mijn-lijfhuis en in verschillende jeugdinstellingen. De ervaringen van diverse jongeren die in een gezinshuis verbleven, vormden het vertrekpunt, naast teksten van schrijver Bart van den Donker.

MENSJA Collective
MENSJA Collective is een groep van vijf makende performers die elkaar hebben gevonden bij DOX. In hun aanstekelijke interdisciplinaire voorstellingen combineert het collectief op eigenzinnige wijze beweging, spel, rap en andere kunstvormen. De residentie van MENSJA was bedoeld als vooronderzoek op de DOX Club waar zij zich later als makers aan zullen verbinden. Zij onderzochten ‘de staat van de mens na een lockdown’. Zij werden gecoacht door Hildegard Draaijer en theatermaker Mart van Berckel.

4.4 Resultaten

Over de productionele resultaten van ons werk in 2021 zijn we meer dan tevreden. De voorstellingen Quake, Recht, Reaspora, Anne-Fay’s Reaspora, LIONSTORM on tour, Dashboard, Daddy en de internationale samenwerking Symophony of 21 ontvingen lovende recensies en jubelende publieksreacties. En het regende prijzen voor onze ontwerpers, makers en performers. DIEHELEDING won de stimuleringsprijs The Next 2021. Ontwerper Janne Sterke van de voorstelling Recht en Daddy nam de Wim Bary Stipendium prijs 2021 mee naar huis. Jonge performer Daniel Kolf werd genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in Quake. Anne-Fay Kops werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2021. En Dalton Jansen won de BNG Bank Dansprijs 2021 en de prijs van de Nederlandse Dansdagen 2021. NRC Handelsblad vereerde de voorstelling Daddy met een tweede plaats in de ranglijst van beste jeugdvoorstellingen van 2021.

Zelf kenden we onze jaarlijkse DOX Awards toe aan Dalton Jansen en Anne-Fay Kops. “Deze twee makers hebben ons in deze tijd geweldig versteld doen staan met hun tomeloze energie, weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Beide makers hebben, meer dan ooit, grootse ambitie getoond en op allerlei vormen denkbaar zich laten zien en laten gelden. Beiden opkomend voor een achterban.” 

Natuurlijk konden we vanwege de coronarestricties minder spelen dan beoogd, maar we hebben niet te klagen. De dansvoorstelling Symphony of 21 was welkom op festival Tweetakt, Afrovibes en Jonge Harten. De film Ikikata – a way of life werd getoond tijdens de Urban Dansdagen.

In 2021 mag DOX zich wederom gelukkig prijzen met de effectiviteit van zijn talentontwikkeling. Van de DOX-talenten stroomde 94% procent door naar kunstvakopleidingen, naar een plek binnen DOX of naar een plek elders in het veld. In 2021 ontstonden er onder de DOX-performers ook nieuwe collectieven. De presentaties waren te zien tijdens de Club Specials in ons eigen theater de Paardenkathedraal.

De eigen identiteit van de DOX-projecten, waarbij de co-regie en/of coaching in handen was van Hildegard Draaijer en Timothy de Gilde, wordt door de landelijke afzetmarkt voor jongerenaanbod herkend en gewaardeerd. Vanuit het veld is er behoefte aan samenwerking met DOX; de kwaliteit en het specifieke karakter van onze talenten spreken kennelijk tot de verbeelding.