5. DOX Award

5.DOXAward

Uitreiking DOX Award 2021

Makers die werken aan DOX-projecten komen in aanmerking voor de DOX award, een kroon op het werk van het afgelopen jaar.

De jury kiest uit de poule van makers een winnaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Met deze prijs wordt talent gestimuleerd: aan de award is een geldprijs van €5000,- uit het DOX fonds verbonden die wordt geïnvesteerd in hun verdere ontwikkeling. In 2021 waren er 2 winnaars: Dalton Jansen en Anne-Fay Kops. Hildegard Draaijer overhandigde hen de prijs tijdens de Club Specials in december. 

De jury over de winnaars: “De pandemie zorgt voor een groot gat in de ontwikkeling van vele jonge podiumkunstenaars. Makers aan het begin van hun carrière die juist tijd, ruimte, ontmoetingen en contact nodig hebben. Contact met elkaar, het werkveld en publiek. De afgelopen jaren zijn veel kunstenaars geïsoleerd. DOX heeft geprobeerd zoveel mogelijk makers te blijven steunen door ‘door’ te gaan en te blijven staan voor wat DOX is: een huis van talentontwikkeling. En twee makers hebben ons in deze tijd geweldig versteld doen staan met hun tomeloze energie, weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Beide makers hebben, meer dan ooit, grootse ambitie getoond en op allerlei vormen denkbaar zich laten zien en laten gelden. Beiden opkomend voor een achterban. Dalton Jansen heeft stappen gezet in choreografie en werkte prachtig aan zijn theatertaal en toonde ontwikkeling in het theatraal denken. […] Hij laat zich met overtuiging gelden in de danswereld en levert hij een grote bijdrage aan het debat, waarbij diversiteit en inclusiviteit leidend zijn. Ondanks het niet kunnen maken van alle geplande reizen heeft Anne-Fay met groot succes haar voorstelling omgezet in prachtig muzikaal en theatraal materiaal. Ze is buiten haar comfort zone getreden en heeft zich niet alleen ontwikkeld als muzikant, maar ook als performer, schrijver en theatermaker.”

Dalton Jansen over het winnen van de DOX Award 2021: ”Mijn nieuwe makersregeling ging twee jaar geleden van start, vlak voor de pandemie. Dat was een flinke puzzel, maar ik heb mijzelf daardoor wel opnieuw uitgevonden. In ben DOX dankbaar voor het vertrouwen, het geloof in mijn makersschap en in wie ik ben.“

“Ik ben heel dankbaar. Het is een superrare tijd geweest maar ik ben blij met de support van DOX. En van Paradiso Melkweg Producties, de afgelopen twee jaar. Ik heb de kracht gehad om wel alles te blijven aanpakken, omdat de ondersteuning zo groot was”, aldus Anne-Fay.

De Jury
De selectiecommissie 2021 bestond uit: Nada Mounzer (bestuurslid van DOX en programmamaker Pop&Jazz& Festivals bij de NTR), Timothy de Gilde (huisregisseur DOX), Melvin Fraenk (coördinator DOX Club) en Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX). Hun keuze is gemaakt op basis van een reeks vastgestelde criteria en ter accordering voorgelegd aan het DOX-bestuur, in wiens handen het definitieve besluit (en het beheer over het DOX-fonds) ligt.

Alles over de DOX Award