QUAKE

Coproductie met Theater Utrecht
Speeldata 14.2.21 – 15.2.21
Coronamaatregelen 2 gepland, 0 gespeeld

Regie Casper Vandeputte
Choreografie ArtBeat Amsterdam: Melvin Fraenk & Çağdas Gülum
Spel en dans Daniel Kolf, Ali Zanad, Isabelle Houdtzagers, Isabelle Kafando, Juan Zyad, Giovanni Pisas, Melisa Diktas, Noah van der Burgt

Quake is een energieke, ontwapende en muzikale (dans)voorstelling vapn een groep jonge multitalenten over hoe ons verleden in ons doorleeft door middel van krachtige trillingen en wat we daarmee moeten. De voorstelling verklaart dat wij ons verleden zijn en deze kennis roept vragen op. Quake is een coproductie van DOX en Theater Utrecht en geregisseerd door Casper Vandeputte. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop hier een vloedgolf kan veroorzaken, zijn wij producten van onze geschiedenis. Quake wordt gemaakt door acht hartstochtelijk eerlijke performers die hun persoonlijke ‘quakes’ op verschillende plekken in de tijd en op de aarde hebben liggen. Deze dansende, pratende, zingende, professionele en selfmade talenten doen vol zelfbewustzijn hun verhaal. Samen met regisseur Casper Vandeputte, choreografen Melvin Fraenk en Cagdas Gülum en muzikant Tom van Wee onderzoeken de performers hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van de mensen om hen heen. Ook jij wordt aange-spoord om (opnieuw) je eigen levensverhaal onder ogen te zien. Zodat we niet vergeten dat we geschiedenis zijn. Quake ging 14 oktober 2020 in première in Stadsschouwburg Utrecht en stond geprogrammeerd tot en met februari 2021.

NRC: ⭐⭐⭐⭐⭐ "Opzwepend theater over hoe het verleden doorwerkt in het heden."
Theaterkrant: "Vurige performance die nog wel even natrilt"

Alles over Quake

Fokking Awkward (de film)

Coproductie met Theater Utrecht
Periode Januari - juli 2021
Vorm digitaal, voor scholen

FOKKING AWKWARD is de nieuwe digitale voorstelling in de klas (12+) van DOX en Theater Utrecht. Deze interactieve hiphop-voorstelling wordt gemaakt door vier makers van hiphop-theatercollectief DIEHELEDING: Jip Vuik, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeke en Dalorim Wartes.

Een lichaam dat plotseling volwassen besluit te worden is fokking awkward en erover praten al helemáál. Verliefd worden kan op jongens en meisjes of beiden – en alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, komt er ook nog eens flirten, verkering, zoenen en seks bij. Of juist gewoon nog even niet? De theatervoorstelling Fokking Awkward gaat over seksualiteit, intimiteit, de pubertijd en al het ongemak dat daarbij hoort.

Leerkracht X11: "Awkward op diverse vlakken. Confronterende interactie en ongemakkelijkheid bij herkenning."
Leerling X11: "Ik vond het een hele leuke voorstelling en heel grappig. Ik leerde ervan dat je jezelf moet zijn."

Alles over Fokking Awkward

The Kulture of Hype&Hope

Speeldata 09.01.2021 (Water edition), 9.5.21 online (earth edition) 9.7.21 & 10.7.21 (fire and gold edition), 23.10.21 (Wind edition), 5.12.21 (Wind edition)
Coronamaatregelen 5 gepland, 0 gespeeld, 1 online editie

Concept Giovani Vreede en Marsha Webster
DJ’s Udo Sievering, Joseph Woldu, Christiaan Steijken, Darren Faerber
Hosts Rajiv Bhagwanbali, Rein Luuring
Media Thomas van Kalmhout, Gijs Mortier, Jessy Kemper
Jury Omorogieva Idahosa, Philippe Almeida, Alexandre Xavier Kinnen, Andre Grekhov, Daryl Then
Productie Stash Ferdinands, Marieke de WaalOrganisator Marsha Webster, Giovani Vreede
Techniek René van Hove

Giovani Vreede en Marsha Webster organiseren in samenwerking met DOX een van de grootste hiphop events van Nederland. In vier voorrondes, verspreid over een heel jaar strijden dansers in verschillende categorieën om de eerste plek. In juli is altijd de grote finale. Het is geen wedstrijd in klassieke zin, maar ook een manier om de liefde voor de dans en de hiphopcultuur te vieren. In het hoofdprogramma zijn er crew battles en de 7 to smoke battles. In 7 to smoke strijden de acht beste dansers in korte één tegen één battles. In 2021 konden geen van de geplande live edities doorgang vinden. Wel werd in mei een online alternatief georganiseerd voor de aarde editie.

Alles over The Kulture of Hype&Hope

Recht

Speeldata 6.2.21 – 21.4.21
Coronamaatregelen 27 live voorstellingen gepland, 0 gespeeld
Online streams 28.4.21 & 29.4.21

Regie Timothy de Gilde
Choreografie Dalton Jansen
Tekst Lowie van Oers
Spel en dans Joep Paddenburg, Juan Zyad, Noah van der Burgt en Dalton Jansen
Vormgeving Janne Sterke
Componist Xander Vrienten
Licht Tim van ’t Hof

Bepalen anderen wie jij bent of bepaal jij welke rol je speelt? Met Recht danst en speelt DOX een voorstelling over de ongrijpbare grenzen van je eigen recht en het vormen van je identiteit. Over krijgen wat je toekomt, over pakken wat iedereen al heeft en vinden dat het je recht is. Als je niks doet, dan gebeurt er ook niks.

In 2018 las huisregisseur Timothy de Gilde voor het eerst over de ‘incel-beweging’. Een groep mannen die geen seks hebben, maar vinden dat ze hier recht op hebben. Samen met choreograaf Dalton Jansen maakt hij Recht. Alle emoties die Max voelt komen samen in de choreografie van Dalton. Op het ritme van de opzwepende beats van muzikant Xander Vrienten zal Dalton met zijn Contemporary moves het bloed sneller laten stromen. De veelgeprezen schrijver en acteur Lowie van Oers kruipt in het hoofd van Max voor de toneeltekst.

Theaterkrant: *Keuze van de criticus* "Energieke voorstelling over het recht erbij te horen. [...] Door de strakke cameravoering en de belichting van Tim van ’t Hof overtuigt Recht ook als stream."

Alles over Recht

REASPORA (muziektour)

Speeldata 22.1.21 - 29.11.21
Coronamaatregelen 64 live voorstellingen gepland, 31 gespeeld
Online performances

Concept & Muziek Anne-Fay Kops
Concept & Beeld Felix Kops
Drums & Bas Gino Cochise
Toetsen Anan den Boer
Licht Max de Lange
Geluid Rory van der Oest
Powered by DOX en Paradiso Melkweg Productiehuis

Onyx & Ivory (Zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops) reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze maakten in al deze landen muziek met lokale producers. De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis stopten zij in dope tracks vol Hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. In 2020 maakten Onyx & Ivory, in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, met dit materiaal deze muziekshow die in première ging in de Melkweg. 

Extra activiteiten 
Als zangeres bracht Anne-Fay in 2021 ook het album Reaspora uit, en daaraan voorafgaand verschillende singles: 
Release single ‘My me’ op 12 februari 2021
Release single ‘So many days’ op 12 maart 2021
Release album Reaspora op 2 april 2021

Theaterkrant: "Intiem en krachtig concert over kolonialisme"

Alles over REASPORA

Anne-Fay’s Reaspora (theatertour)

Speeldata 22.1.21 - 29.11.21
Coronamaatregelen 20 gepland, 3 gespeeld
Concept Anne-Fay & Felix Kops
Zang en spel Anne-Fay Kops
Visueel ontwerp Felix Kops
Muzikanten Marlon Francis en Elisha Amonoo-Neizer
Regie Timothy de Gilde
Tekst Bodil de la Parra
Lichtontwerp Tim van ’t Hof
Artistieke begeleiding Hildegard Draaijer
Technisch coördinator Edwin Mol
Lichttechnicus Thijs Kempers
Powered by DOX en Paradiso Melkweg Productiehuis

Verhalen over slavernij stromen door je bloed, maar zijn nooit verteld door je familie. Hoe ontdek je je familieverleden als de Nederlandse geschiedenisboeken maar een kant van het verhaal vertellen? Wat mag je met gemixt bloed wel en niet als je profiteert van wit privilege? Zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond en maken een voorstelling vol vraagtekens met songs, dans en visuals.

Anne-Fay’s Reaspora werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. De jury over de voorstelling: “In een simpel maar doeltreffend decor van gaasdoek ontvouwt zich een verhaal dat soms verteld en dan weer gezongen wordt met ondersteuning van filmbeelden van broer Felix Kops. [...] Zo krachtig als Anne-Fay is wanneer ze zingt, zo kwetsbaar en vol vragen is ze wanneer ze vertelt. Ze vraagt zich hardop af hoe ze als niet direct zichtbaar zwarte vrouw, het zwarte perspectief in beeld en verhaal kan brengen en of ze die ruimte wel in mág nemen. Ze heeft geen antwoorden, alleen haar geleefde werkelijkheid als bi-culturele vrouw in een wit dominante samenleving. [...] Een zeer grote prestatie en smaakt naar meer.”

NRC: "Zangeres Anne-Fay volgt haar eigen spoor terug"

Alles over Anne-Fay's Reaspora

DASHBOARD

Speeldata 1.7.21 - 19.9.21
Coronamaatregelen 20 live voorstellingen gepland, 20 gespeeld

Concept & bewerking DIEHELEDING en Juan Zyad
Regisseur Jip Vuijk
Spel Merel Pauw, Juan Zyad, Annebel Overbeeke, Steven Ivo

Eén auto, één monoloog en één mens. Dashboard is de nieuwe locatievoorstelling van DIEHELEDING, DOX & Theater Utrecht. Een emotionele muzikale trip door de krochten van de eenzame mens; een interactieve locatievoorstelling over een gevallen stedeling die zijn weg niet vindt in de jungle van de stad. Stel je voor: je stapt bij iemand in een gedeelde taxi, de radio staat aan, en er ontstaat een spontaan gesprek. DIEHELEDING creëert in een taxi een theatraal vacuüm waar de spanning hoog kan oplopen: van small talk naar een monoloog met hyper-persoonlijke bekentenissen: van complotgedachten en waanideeën tot onduidelijke verwijten. 

De stad die de laatste jaren steeds drukker, grootser en veelbelovender wordt blijkt voor sommigen een doolhof waar ze niet in kunnen presteren, terwijl het met anderen juist zo goed lijkt te gaan. Door COVID-19 ontstaat een beeld van aan huis gekluisterde jonge mensen, wiens blik op de toekomst begint te vertroebelen. Dashboard is een filmische minitrip over eenzaamheid en het sociaal-isolement in een stadswereld die aan je blijft trekken.

Theaterkrant: "Een overrompelende taxirit"
NRC: "De voorstellingen op Karavaan hebben vaak een onontkoombare urgentie wat vooral ook blijkt uit Dashboard."

 

Alles over DASHBOARD

LIONSTORM

Tourdata 19.9.21 - 12.12.21
Coronamaatregelen 14 live voorstelling gepland, 10 gespeeld

Coproductie Paradiso Melkweg Productiehuis i.s.m DOX
Makers Skerrie Sterrie en Vuige Muis
Extra subsidie Urban Arts Talent Fonds Cultuurparticipatie

LIONSTORM is een rapformatie bestaande uit Skerrie Sterrie en Vuige Muis. Ze misten queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene. Vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren om een rapduo te vormen. Het duo heeft een unieke en herkenbare sexy agressieve stijl die terugkomt in lyrics, concertperformances en kleding die onder hetzelfde label wordt uitgebracht. DOX & Paradiso Melkweg Producties (PMP) slaan de handen ineen om het tweekoppige hiphop duo LIONSTORM naar een hoger plan te tillen. 

Extra activiteiten 
14 februari 2021 LIONSTORM te gast in het VPRO-programma On Stage, gehost door Romana Vrede
10 maart 2021 LIONSTORM op de gevelexpositie van Paradiso in Amsterdam
2 april 2021 Release single ‘Snekis’
Juni 2021 Interview met LIONSTORM in Flair België
3 augustus 2021 LIONSTORM op de cover van de PS van het Parool
6 augustus 2021 Release clip ‘Triogamie’ ft. MEROL 
20 augustus 2021 Release EP Threesome 
27 augustus 2021 Release clip ‘Holy trinity’ ft. DJ Abstract
18 november 2021 Release merchandise ‘Bad publicity suits’
27 november 2021 Interview met LIONSTORM in Vrij Nederland

Interview in Vrij Nederland: "Niet aan de mainstream voldoen is een heel lang proces" 

Alles over LIONSTORM

Schoppen

Uitzending registratie op NPO2 Extra 26.12.21

Concept & regie Judith Faas
Tekst Sanne Schuhmacher
Compositie Gery Mendes
Artistiek advies René Geerlings, Hildegard Draaijer
Atelier Victor Mentink
Regie assistentie Millie Lijbers
Spel en dans Matthijs Mahler, Dionisio Matias, Milan Boele van Hensbroek, Hali Neto, Serano Pinas, Constantin Trommlitz, Deion Crow Arashi, Turbo Van Ommeren, Naigel Mac Nack, Jeffrey Creepashu Loewenicht, Aristo Mijnals, Dylan Badal, Elyas Fakher, Emillio Valentien, Frankly Joe Maulany, Gino Sanders, John Togba, Jorgos Dimitrakis, Marko Šakić, Melvin Aroma, Noufri Bachdim, Richard Lammers, Ricardo Kerseboom, Seyed Hosseini, Roger van Kooij, Timsie Blyer.

Schoppen is een coproductie van BONTEHOND en DOX uit 2018.

Regel één: je bent altijd voor je eigen club. Regel twee: je bent altijd tegen de tegenstander. Regel drie: voetbal is oorlog en in een oorlog is alles geoorloofd. Want één ding is zeker: als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. SCHOPPEN is een theatrale voetbalchoreografie op locatie met tweeëntwintig spelers, één scheids en een reservebank. Een voorstelling waarin zelfs de scheidsrechter partijdig lijkt te zijn. En dat is heel normaal, want zeg nou zelf: tweeëntwintig spelers?! Je kan ze niet allemaal even lief vinden.

Theaterkrant: ⭐⭐⭐⭐ "De twee elftallen plus scheids die DOX en BonteHond bij elkaar hebben gebracht voor voetbalvoorstelling Schoppen rennen en duikelen tijdens Festival Tweetakt met zoveel aanstekelijk plezier over het veld dat je langs de lijn, met de geur van aarde en geplet gras in je neus, bijna niet stil kunt staan."

Alles over Schoppen

Daddy

Speeldata 13.10.21 – 9.12.21
Coronamaatregelen 18 gepland, 10 gespeeld

Regie Timothy de Gilde
Tekst Magne van den Berg
Spel & dans Ayisha Siddiqi, Mike Libanon en Jinko Adams
Muzikant & componist Michelle Samba
Decorontwerp & kostuums Janne Sterke
Lichtontwerp Tim van ’t Hof
Dramaturgie Khadija El Kharraz Alami

Iedere ouder en ieder kind stelt zichzelf vroeg of laat de vraag: Wat heb je van je ouder(s) geleerd wat je nooit meer zal vergeten.  Zij heeft haar vader al lang niet meer gezien en nu is hij ziek. Hij zal ook niet meer beter worden. Daddy is een nieuwe voorstelling van regisseur Timothy de Gilde en toneelschrijver Magne van den Berg.  Een persoonlijk en kwetsbaar verhaal vol dans, muziek, krachtige taal en grote emoties, maar ook met liefde en humor.

NRC: ⭐⭐⭐⭐ "Timothy & Magne weten vanuit een eenvoudig uitgangspunt een grote emotionele intensiteit te bereiken"
Volkskrant:  ⭐⭐⭐ "Regisseur Timothy de Gilde maakt een kloof mooi invoelbaar met dans"
Scènes: ⭐⭐⭐⭐ "Fijnzinnig puberdrama in sobere regie"

 

 

 

 

Alles over Daddy

Symphony of 2021

Speelperiode 29.09.21 - 26.11.21
Coronamaatregelen 15 gepland, 15 gespeeld

Choreografie Melvin Fraenk (ArtBeat Amsterdam), Çağdas Gülum (ArtBeat Amsterdam), Denden Karadeniz in samenwerking met Abdul Kinyenya (Batalo East, Oeganda)
Muziek Yanay Bonomo in samenwerking met Faizal Mostrixx (Batalo East, Oeganda) en Tom van Wee
Dans DOX performers Janne Groen, Zeen Dahbour, Jonathan van Slooten, Marlie Salomé, Cassedy Pereira Correia, Siloé Bouhon, Nestor Matytchak, Benjamin de Kromme, Jenty Timmer, Doret Plantinga
Coproductie DOX, Batalo East en AfroVibes Festival
Mede mogelijk gemaakt door Nieuwe Makersregeling Fonds Podiumkunsten

We leven in een wereld waar samen dansen niet meer vanzelfsprekend is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Symphony of 21 komt terug met het laatste deel van het drieluik waarin onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit centraal staan. 

De voorstelling is onderdeel van een driejarige samenwerking van DOX, Batalo East, ArtBeat Amsterdam en Afro_Vibes. In 2019 kwamen de Oegandeese makers van Batalo East naar Nederland, waar zij met DOX het publiek lieten samen komen in  de dansvoorstelling Symphony of Now. In het najaar van 2020 vond de samenwerking tussen DOX en danshuis Batalo East in Kampala door de Lockdown in Oeganda plaats op afstand. Middels ZOOM sessies ontstond de aangepaste versie Symphony of 2020: met de dansers op de vloer en het publiek op een coronaproof afstand in een stoel. In 2021 kwam DOX terug met Symphony of 21 en sloten we feestend het drieluik af. Dit keer met choreografen Abdul Kinyenya en (tevens dj & producer) Faizal Ddamb van Batalo East. Samen met ArtBeat Amsterdam choreografen en dansers Melvin Fraenk en Çağdas Gülum en choreograaf Denden Karadeniz maken zij Symphony of 21. 

Alles over Symphony of 21

Ikikata - A way of life (documentaire)

Vertoningsdata 17 t/m 19.6.2021 tijdens Urban Dansdagen
Powered by DOX & Fonds Cultuur Participatie

Producer and concept Giovani Vreede
Director Gijs Mortier
Translation Corey Turpin
Editor Yasin Maddamin
Music artist Klaus Veen
Graphic artist Lars Bogaers, Koen Roetman
Speakers Batalla, DJ Mar Ski, Haryki Horie, Jemel Unigue Boatwright, Kyogo, MAiKA, Miho, Niko, o-Saam, Sakuma, Takesaburo, TATSUKI, YASS, Yoshie, Kelo, Mr. Barbee, BUUBEE, Konoka, Seiya, Kento Sakurai
Coach Gijs Kerbosch
Special thanks to Gijs Kerbosch, E-Ville Media Group, Miku

Hiphop is in Japan a way of live. Danser en duizendpoot Giovani Vreede maakte samen met videograaf en regisseur Gijs Mortier in Japan de film ‘Ikikata – a way of live’ over de huidige Hiphop community en het ontstaan daarvan. Door middel van interviews en de meest inspirerende dansvideo’s neemt Giovani je mee door de tijd; vanaf de start van de Hiphop community in Japan tot nu. Japan is al jaren ‘the place to be’ als het gaat om pure, rauwe, originele hiphop dans. Het is op dit moment het land met de grootste Hiphop community ter wereld.

Alles over Ikikata

Role Model

Speelperiode 30 juni & 1 juli op Festival München
Coronamaatregelen 4 gepland, 4 gespeeld 

Regie Nicole Beutler en Magne van den Berg
Choreografie en tekst i.s.m. de dansers
Muziek Gary Shepherd (DJ Streamer)
Kostuums Jessica Helbach
Scenografie & Lichtontwerp Sascha van Riel|
Repetitor Anne Suurendonk
Techniek Peter Goudswaard, Jeroen Smith, Arne Haijtink
Coproductie DOX en Nicole Beutler Projects
Met dank aan Hildegard Draaijer, Victor Mentink, Djahan Mazari (kalarippayat training), Amber Vineyard (vogueing masterclass)

Een role model is soms dichterbij dan je denkt. In dit opzwepende dansconcert staan zes jonge vrouwen samen sterk. Mannelijk, vrouwelijk, onverschrokken, onzeker, rauw, zacht. De dames zijn het allemaal, en alles er tussenin. Met martial arts, vogueing, hiphop, house, rap en zang is Role Model een voorstelling die eigenheid en diversiteit viert. Zes persoonlijkheden omarmen hun kracht op de dampende beats van DJ Streamer.

ROLE MODEL is een productie van DOX en Nicole Beutler Projects, in een regie van Nicole Beutler en Magne van den Berg.

Trouw:⭐⭐⭐⭐ "Een urban dansexplosie van verscheidenheid."
Scènes: ⭐⭐⭐⭐ "Je raakt meteen geïntrigeerd door de toffe urban dansmoves."
8WEEKLY: ⭐⭐⭐⭐"Role Model is een swingend dance concert."

 

Alles over Role Model